Home > Tegelgroep Nederland verbindt zich aan Urban Mining Collective

Tegelgroep Nederland verbindt zich aan Urban Mining Collective

Urban Mining Collective

29 januari 2018

Tegelgroep Nederland is één van de twaalf partners van New Horizon Urban Mining. Samen vormen zij het Urban Mining Collective, een nieuw initiatief dat grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt maakt voor hergebruik. Het Urban Mining Collective streeft naar een circulaire economie en gebruikt de stad als bron.

 

Urban Mining Collective

Tijdens de Dutch Design Week op 26 oktober 2017 is het Urban Mining Collective gelanceerd. Naast Tegelgroep Nederland bestaat het platform uit: Rexel, JLL, NIBE, de Ruttegroep, Steenfabriek Douveren, ABN AMRO, Wavin, Tétris, Knauf, ElektroNed en Stiho. Deze gevestigde namen uit de bouwwereld juichen de verandering van een lineaire naar een circulaire economie toe. De materialen die de leveranciers nu leveren zijn zowel nieuw als gebruikt (hybride). De regie over de grondstoffenstromen binnen het collectief en het naar de markt brengen van de (gezamenlijke) innovaties wordt gevoerd door New Horizon Urban Mining.

 

Gerealiseerde projecten

Het Urban Mining Collective heeft al enkele projecten gerealiseerd, waaronder het circulaire paviljoen Circl op de Zuidas in Amsterdam en het People’s Pavilion aan het Ketelhuisplein in Eindhoven, in samenwerking met de Dutch Design Week.

 

Circulaire producten

Ook op productniveau worden nieuwe mogelijkheden onderzocht en ontwikkeld. Zo heeft Steenfabriek Douveren onlangs een volledig circulaire baksteen gecreëerd. En ook Tegelgroep Nederland is inmiddels met de andere partners uit het collectief gestart met de ontwikkeling van innovatieve circulaire producten, waarbij de afvalstroom uit de eigen productie wordt gebruikt. Het is een kwestie van tijd voordat deze producten op de markt zullen verschijnen.

 

Verduurzamen door actie

Wilfred Versteege (algemeen directeur) en Frank van der Weide (operationeel directeur) lichten toe waarom Tegelgroep Nederland zich heeft gecommitteerd aan het Urban Mining Collective: “Wij zijn doeners. Als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, zijn we al jaren actief. Niet alleen maar mooie woorden in een visie op een website, maar actie! We staan open voor innovatie. En niet alleen omdat een deel van onze doelgroep wil voldoen aan BREEAM-eisen. Wij vinden het onze taak om te onderzoeken hoe we onze tegels zo duurzaam mogelijk kunnen leveren.”

EERDER