Home > Groeiend aantal 60-plussers wil niet kleiner wonen

Groeiend aantal 60-plussers wil niet kleiner wonen

woningmarkt 60-plussers

17 juli 2018

De groeiende groep 60-plussers speelt een steeds grotere rol in de oververhitte huizenmarkt. Van de vijf huizen die te koop staan, worden er twee aangeboden door deze groep. Opvallend is hun koopgedrag. Of de kinderen nu uit huis zijn of niet, de meeste ouderen zijn op zoek naar gewoon weer een eengezinswoning.

 

Oververhitte woningmarkt

Steeds meer 60-plussers gaan zich dus roeren op de woningmarkt. En die blijft nog wel even oververhit, zo stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Afgelopen kwartaal stonden er 11% minder huizen te koop dan het jaar ervoor. Ook blijven de prijzen stijgen en wordt een derde van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Gemiddeld staan woningen slechts 45 dagen te koop, waar dat vorig jaar nog 61 dagen bedroeg. De verkooptijd is in de laatste 18 jaar niet zo kort geweest. Door deze ontwikkelingen kopen steeds meer mensen een huis voordat ze hun oude verkocht hebben.

 

Babyboomers

In de groep 60-plussers zitten veel babyboomers. Zij hebben in de jaren ’70 een nieuwbouwwoning gekocht en daar (met het hele gezin) hun hele leven in gewoond. Vaak betreft het relatief grote woningen gelegen buiten de stad. Zo heeft bijna 60% van de huizen die ouderen te koop zetten een woonoppervlakte van 130 m2. Van ruim een derde van de woningen die door 60-plussers worden aangeboden is de vraagprijs meer dan een half miljoen euro. Ter vergelijking: de woningen die worden aangeboden door mensen onder de 60 jaar overstijgen diezelfde vraagprijs slechts in 20% van de gevallen.

 

Woonwensen van 60-plussers

Twee derde van de 60-plussers actief op de huizenmarkt is op zoek naar een eengezinswoning. De trend om kleiner te gaan wonen is dus voor veel ouderen helemaal niet zo interessant. De redenen hiervoor zijn niet helemaal duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat 60-plussers steeds vitaler zijn. Gelijkvloers wonen is daardoor minder vaak noodzakelijk en werken in de tuin is mogelijk eerder een pluspunt dan een belemmering. Maar het kan ook zijn dat er simpelweg geen appartementen beschikbaar zijn, of dat ze niet groot genoeg zijn. Veel empty-nesters hebben graag wat extra ruimte voor als de kinderen op bezoek komen of blijven logeren.

 

Opknappers voor starters

De woningen die 60-plussers achterlaten zijn vaak weer aantrekkelijk voor starters. In veel gevallen moeten ze namelijk worden opgeknapt en is de inrichting gedateerd. Dit maakt de woningen goedkoper in vergelijking met moderne, goed onderhouden woningen.

 

Optimale ondersteuning en advies

Tegelgroep Nederland volgt de trends op de woningmarkt op de voet. Hierdoor weten we wat er speelt en zijn we in staat om optimale ondersteuning en advies te bieden aan onze klanten en projectpartners.

 

 

Bron:

Oververhitte huizenmarkt: makkelijker om een koper te vinden dan een huis. NOS.nl, Economie, 12 juli 2018.

EERDER