Nieuwsberichten

Tegelgroep Nederland werkt mee aan woningbouwproject Ethiopië

Tegelgroep Nederland Projects werkt wel vaker buiten de landsgrenzen. We adviseren en leveren regelmatig tegeloplossingen bij projecten in bijvoorbeeld België, Duitsland en Frankrijk. Maar de recente opdracht om mee te werken aan een woningbouwproject in Ethiopië is ook voor onze maatstaven bijzonder.

Woningbouwproject Ethiopië

Een project bouwen in Ethiopië gaat natuurlijk heel anders dan in Nederland. Materialen zijn anders, maar ook de regelgeving, bouwmethoden en cultuur. De opdrachtgever van het woningbouwproject in het Afrikaanse land, de tot Nederlander genaturaliseerde Ethiopiër en oud marathonloper Aiduna Aitnafa, heeft daarom veel geïnvesteerd in het opleiden en aansturen van de plaatselijke bouwvakkers, loodgieters en tegelzetters. Het eindresultaat mag er dan ook zijn. Hier mogen alle betrokkenen trots op zijn.

Toegepaste tegels

De opdrachtgever bezocht de showroom in Andelst. Samen met onze adviseurs heeft hij de tegels voor het project uitgekozen. Het woningbouwproject betreft in totaal een betegeld wand- en vloeroppervlak van circa 2280 m2. Voor de circa 1100 m2 aan wandtegels is gekozen voor de wit glanzende Meissen in het formaat 30×60 cm. Een derde van de toegepaste vloertegels is uitgevoerd in JOS. Iroko houttegels in het formaat 23×120 cm en de uitvoering Vilema Taupe mat. De overige betegelde vierkante meters vloer bestaan uit de Urban serie van Porcelaingres in de kleuren White en Anthracite. Beide matte uitvoeringen hebben het formaat 60×60 cm (gerectificeerd) en een anti-slipwaarde van R10. De merken Meissen en JOS. komen uit het assortiment van Jos Haag, het merk Porcelaingres uit dat van VS Tiles.

Logistiek

De bestelling is per container vanuit Nederland verscheept naar Djibouti, het buurland van Ethiopië. Van daaruit is het transport over de weg naar de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa gegaan. De ijzersterke logistiek is al jarenlang een van de belangrijkste krachten van Tegelgroep Nederland. Ethiopië is weliswaar een exoot, maar activiteiten buiten de Europese Unie, zoals Noorwegen en Zwitserland, zijn de laatste periode duidelijk toegenomen. Tegelgroep Nederland heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met de extra regelgeving die daarbij komt kijken. Overigens vindt het transport binnen Europa gewoonlijk per vrachtwagen plaats. Sinds 2017 voldoen alle vrachtwagens die exclusief voor Tegelgroep Nederland rijden aan de Euro 6 norm.